Α΄ Δημοτικού: Μια νέα πρόκληση

Η ολοκλήρωση της φοίτησης μετά από ένα ή δύο χρόνια ανάλογα αν παρακολούθησε το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, μόνο ως Νήπιο, υποχρεωτικά  ή και ως Προνήπιο, προαιρετικά, σηματοδοτεί το τέλος μιας ευχάριστης περιόδου της Προσχολικής Αγωγής αλλά και την αρχή μιας νέας πιο δημιουργικής αλλά και ιδιαίτερα απαιτητικής στο Δημοτικό Σχολείο.

Τα μεγέθη τώρα αλλάζουν και αυτό δημιουργεί αγωνία αλλά και άγχος. Το «μικρό σακίδιο» της πλάτης με αποκλειστικό περιεχόμενο το κολατσιό αντικαθίσταται από τη «μεγάλη και δυσβάστακτη σχολική τσάντα» με μοναδικό περιεχόμενο τα βιβλία.  Το «μικρό σχολείο», κτηριακά, στα μάτια του μικρού μαθητή/τριας αντικαθίσταται από ένα «μεγαλύτερο σχολείο», η μία και μοναδική Νηπιαγωγός δίνει την θέση της σε πολλούς και άγνωστους Εκπαιδευτικούς, το  «μικρό» διδακτικό ωράριο αυξάνει και γίνεται πιο απαιτητικό αλλά και η μικρή αυλή με τα λίγα παιδιά γίνεται μεγάλη με πολλά και διαφορετικών ηλικιών παιδιά.

Οι νέες προκλήσεις δημιουργούν ευκαιρίες για να διδάξουμε στα παιδιά την τέχνη της προσαρμογής μιας και σε  όλη του τη ζωή θα υπάρχουν αλλαγές που θα χρειάζεται να τις διαχειριστεί. Ο τρόπος αντιμετώπισης και διαχείρισης των αλλαγών που συμβαίνουν στη ζωή του παιδιού έχει σχέση με τον τρόπο αντίληψης των γεγονότων από τους γονείς. Γονείς και παιδιά αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία με αποτέλεσμα οι γονείς που αντιδρούν με πανικό να μεταδίδουν άγχος στο παιδί τους ενώ γονείς που αντιμετωπίζουν τα γεγονότα σαν ευκαιρίες για καθοδηγούμενη συνεργασία καθιστούν με το χρόνο το παιδί ανεξάρτητο και αυτόνομο.

Για να αποτελέσει, η μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο, ευκαιρία χρειάζεται οι γονείς να στηρίξουν, να ενθαρρύνουν, να συνεργαστούν, να βοηθήσουν και να μεταδώσουν στο παιδί τους τον ενθουσιασμό για το ¨σχολείο¨ που θα του μάθει να γράφει και να διαβάζει και παράλληλα επιβάλλεται να αποφύγουν  φράσεις που φορτίζουν αρνητικά όπως «θα πας σχολείο, θα δεις τι θα σου κάνει ο δάσκαλος…» κ.α..

Ας ενισχύσουμε το παιδί στο νέο του ξεκίνημα για να νιώσει ότι το σχολείο είναι ένας τόπος χαράς και δημιουργίας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *